Kazerne Duivendrecht

Posted on

Ik had wat foto’s van de brand op de site van AT5 gezet (gespot). Via Facebook ontving ik een bericht, hij had me via AT5, google en mijn site gevonden en was geïnteresseerd in deze foto’s voor de website van de vrijwillige brandweer voor een betere weergave van hun uitrukgebied. Hij vroeg of ik de foto’s toe wou sturen. Dat vond ik prima, maar opperde wel speels op een soort van tegenprestatie.  Dat ik een keer een dagje mee zou mogen met de brandweer op stap (foto’s maken). Maar dat bleek helaas niet mogelijk. Wat wel mogelijk was, was een rondleiding door de kazerne en het bijwonen van een oefenavond van de brandweer ergens in het voorjaar. Dat wees ik natuurlijk niet af en zo sta ik woensdag 22 februari voor de donkere kazerne in Duivendrecht . Een jongeman haalt mij binnen, hij moet nog even zijn broek in zijn schoenen doen. Hij legt mij uit dat hij zo binnen 10 seconden zijn brandweer pak aan kan trekken indien nodig. Ik krijg thee aangeboden en we gaan bij de bar zitten. De ruimte oogt een beetje oubollig, maar hij verzekert mij dat de bar er nog maar een tijdje inzit. Dit is ook de ruimte waar ze elke maandagavond samen komen voor theorie en wat praktijk. Ik hoor dat een vrijwillige brandweer ook gewoon betaalt wordt voor de uren die hij uitrukt. De pieper gaat, ze springen in hun auto naar de kazerne en zijn met drie minuten weg. Wie te laat komt, of de wagen zit al vol heeft pech en mag weer huiswaarts. De rookmelders in de cellen van de Bijlmer bajes zijn extra gevoelig  afgesteld en gaan al af bij een verbande tosti of bij een rokende gevangene, loze meldingen dus. Maar voordat de Bijlmer bajes daar zelf achter is, zijn er al 8 mannen opgepiept en onderweg naar de P.I.. Halverwege hun rit, of pas bij aankomst krijgen ze te horen dat ze weer terug mogen. Dit gebeurde in 2011 zo’n 140 keer. De brandweermannen zijn er niet over te spreken maar ze proberen het positief te zien door te zeggen dat ze zo oefenen voor hun uitrij snelheid en alertheid. Met meer uitrukken per jaar worden ze ook belangrijker geacht. Maar de brandweermannen worden vaker gebruikt om hun snelheid en mankracht dan voor het blussen. Indien een reanimatie nodig is wordt de brandweer ook opgepiept omdat zij sneller zijn dan de ambulance. Ze mogen niet iemand doodverklaren en moeten dan ook altijd reanimeren. Behalve in twee gevallen, wanneer het hoofd meer dan tien centimeter verwijderd is van de romp of wanneer het lichaam verkoold is. Het afhijsen van personen die een aanval hebben gehad komt ook vaak voor, compleet met het uitzagen van het kozijn.
De brandweerwagen tot elk hoekje gevuld met voorwerpen en gereedschap, zelfs kleine knuffelbeertjes om slachtoffertjes wat afleiding te geven  hebben een vaste plek. De watertank is altijd gevuld met 1500 liter. Achter meerdere rolluiken zit een variatie aan slangen, knipwerk en ander gereedschap.
Hij vertelt dat de combinatie van stof, temperatuur en zuurstof al kan leiden tot ontbranding. Zo bij een autobrand, waar ramen waren gesprongen van de naburige auto’s ineens de hoofdleuning ontbrande zonder dat er een vlam oversloeg. Je huiskamer kan dus binnen een halve minuut vlam vatten.
Na de brandweerwagen uitvoerig bekeken te hebben en heel veel wijzer te zijn geworden neem ik afscheid. Tot in het voorjaar, dan mag ik mee met een buiten oefening van de brandweer!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *