16 Maart 2011: Modelregie

Posted on

Al een paar jaar had ik die plaatjes in mijn hoofd. Ik fotografeer graag vervallen locaties en had al een tijd het idee om een onschuldig meisje in een jurkje op de locatie te plaatsen voor het contrast tussen het vervallen, vergane en oude en het onschuldige, jonge, frisse, levendige. In de winter heb ik dat plan wat verder uitgewerkt, gezocht naar de juiste locatie in de buurt en gekeken naar modelregie. In de tweede week van maart was het aardig weer en heb meteen een vriendin gevraagd of ze wou modelleren. Gelukkig wou Krista de visagie doen, want daar heb ik totaal geen ervaring mee. Op een ochtend zijn alle jurkjes uit mijn kledingkast gepast en beoordeeld op geschiktheid. Na een half uur visagie de veerpont naar het NDSM-werf genomen. Alhoewel het zonnetje aardig scheen maakte de harde wind het toch aardig koud. We waren daardoor aardig wat tijd kwijt aan het opwarmen van het model. Toen de zon weer bijna onderging waren we klaar.
Ik heb het ervaren als een gezellige en leuke leerzame dag en bij deze wou ik Maaike Koninx en Krista Oplaat nog eens hartelijk bedanken voor de samenwerking.

Wat heb ik geleerd;
Je moet het model integreren met de achtergrond, dit kan je doen door het model te latten zitten/liggen op de locatie o.i.d.. De foto’s waar ik het model staand recht voor de achtergrond had staan werken niet.
Je moet zorgen dat het gezicht van het model continu goed belicht is, gericht naar de zon bijvoorbeeld. Mijn model is redelijk donker in haar gezicht en met weinig licht wordt dat snel een donker geheel.
Een pose kan voor het model prettig aanvoelen maar kan op de foto als erg ongemakkelijk beschouwd worden.
Hoe duidelijker jij het plaatje in je hoofd hebt hoe makkelijker het is voor het model om dit te vertolken met de juiste aanwijzingen. Geef ‘stel je voor dat je nu…’ aanwijzingen.
Er zijn dus ineens een tig aantal factoren waar je meer op moet letten. De geschikte pose, de integratie met de achtergrond, de belichting van het model, de juiste uitdrukking in het gezicht en natuurlijk de ogen goed open.

Kortom een leerzame dag en zeker voor verbetering vatbaar!

Met Maaike Koninx, NDSM-werf Amsterdam 2011


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *